Pescadors de Pesquera
Qui erenEls enceseros o passeros
Els hòmens que anaven a les pesqueres les nits d’hivern, eren vilatans de les poblacions costaneres o pròximes a la costa, especialment de Benitatxell, Xàbia, Teulada, Gata, Pedreguer i Jesús Pobre.
En realitat no eren mariners o pescadors professionals, sinó llauradors o jornalers i en alguns casos professionals d’algun sector primari, que coneixedors del món litoral -fusió entre terra i mar-, aprofitaven els recursos marins tal i com ho havien fet els seus avantpassats.
Si voleu llegir algunes de les històries impactants que ens han contat i com desenvolupaven la seua tasca, al llibre trobareu informació detallada i extensa.
En aquesta pàgina trobareu alguns documents gràfics i audiovisuals d’encesers: algunes imatges i entrevistes a manera de mostra que son un testimoni audiovisual de gran valor.
Fotos
Enceser confeccionant un canyís amb lliceres de pi per a la
pesquera
Foto antiga en què podeu observar la indumentària de llaurador i un morenell (nansa) que també es podia utilitzar a les pesqueres.
Hòmens de camp i terra, però propers a a la mar. Llauradors i jornalers de terra marinera. A la foto es veu un grup d’hòmens i joves als anys 50 ajudant amb una xàrcia. Alguns d’ells foren, a més a més, pescadors de pesquera.
Encesers d’una època en què l’enginy conseguia conjuminar els elements naturals a l’abast i ‘enginy per traure’ls el profit adient. A la foto Joaquín Bevià al refugi de la seua pesquera.
Entrevista en format audio al Ti Toni Mònica
Aquí podeu gaudir de l’entrevista que se li va poder fer a l’enceser més vell, el Ti Toni Mònica, l’any 1993
Pascual, un veterà i expert enceser
Pascual el Forner, després del Ti Toni Mònica, va ser també un dels més vells i veterans encesers que es van poder entrevistar. La seua pesquera, la Principal, tenia 9 escales i era de les més bones i espectaculars.