El Paller

Pesquera de canyís

UTM: 31SBC5589-5590

Baixada: ±100 m

Fondària: – 5 /-20

Classe: Molt bona

El Paller o La Millonària

L’armà Silvestre Llobell Barber (el Ti Silvestre el Fuster) per al Ti Lluís el Teniente, qui fou el primer propietari. Segons García & Pedrós (1976) aquest la vengué a Bautista Corona. Després passà a ser de Lluís Devesa a primeries del segle XX, qui al 1939 la vengué a Bautista Catalá Mayans pel preu de 60 pessetes. Per últim la comprà Guillermo Estalrich Pastor per 2000 pessetes. Segons el testimoni del propi Guillermo Estalrich (Guillem del Cafeter) ell la comprà per 700 pessetes entre l’any 1948 i el 1949, no ho recorda bé. Segons el testimoni de Miguel Català (ex-alcalde del Poble Nou Benitatxell) fill de Bautista Català, Guillermo Estalrich la va comprar per 1000 pessetes i per això després sha anomenat la Millonària. Darrerament eren usufructuaris els anomenats Pepe Qüello i Pepet el Morret. Actualment està abandonada.

Es localitza entre el Morro de la Branca i el Morro castell a la costa de la Granadella (Xàbia). Té un accés molt accidentat i amb cingles verticals.

Es tracta d’una de les pesqueres més pintoresques i atrevides de tot el litoral. Presenta una baixada lleu amb cordes que acaben en una escala vertical de 7 m i 19 esglaons. Després venia un tros de corda i un tronc de pi col·locat a manera de pont entre dos recinglonets (que un temporal va tombar ja). El tronc tenia 21 peus de llarg, uns 5 m. Per a passar calia xafar-lo i agarrar-se a un altre cordatge que hi ha fixat a la roca a laltura del coll. Hi havia un moment que el cos tombava cap arrere un poc i calia anar en compte. Després del tronc ve una escaleta també de fusta de pi i en baixar-la ja s’està sobre la balma i el coval on queda instal·lat el refugi i des d’on es penjava el canyís.

Segint elperfil de la roca s’arriba a una mena de rebost amb porta i forrellat hui dia rovellat. Dintre el rebost sha trobat un rall, un fanal antic de gas butà, rajoles, una manta i altres estris de poca rellevància.

El canyís es va traure de la pesquera per Toni i Ismael amb l’ajuda dels escaladors Paco i Bisqui (ambdós de Xàbia) mentre feien l’estudi etnogràfic.

Actualment es pot veure al museu de la Casa del Cable Espai D’art al barri marítim de Xàbia.

No es té coneixemnt d’haver-hi ocorregut cap sinistre o percaç.

Per a veure la localització exacta punxa en les coordenades següents:

Imatges

Preparant-se per a baixar al Paller

Rescatant el canyís

Escalera

Baixant per l’escala

Pas fet amb un tronc de pi per a salvar un desplom de l’espadat. Aquestes fotografies corresponen a l’any 1997 en què s’inspeccionà per primera vegada aquesta pesquera després del seu abandonament.

Cingles d’accés a la pesquera i vista des d’un del seu cantó més oriental

Gillermo Estalrich (Guillem del Cafeter), darrer propietari d’aquesta pesquera; in memoriam

Detall d’un pern de fusta

Vistes de la pesquera des la mar estant

Detall del pas amb tron de pi 

Detall de l’escala d’accés

Vista del racó oriental on hi ha ahabilitat un rebost amb porteta de fusta

Responsable del tractament: Toni Barber, Finalitat del tractament: Gestió i control dels serveis oferts a través de la pàgina web i contacte amb l'usuari. Legitimació: Per consentiment exprés, Destinataris: No se cediran les dades, excepte per elaborar comptabilitat o obligació legal, Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les dades, sol·licitar-ne la portabilitat, oposar-se al tractament i sol·licitar-ne la limitació, Procedència de les dades: El Propi interessat, Informació Adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat.
Translate »