Què són les Pesqueres de Cingle?

Un microcosmos a vora mar

Una pesquera és...

Un lloc de pesca amb nom propi a la base d’un penya-segat, espadat o cingle a vora mar, l’accés al qual pot estar facilitat  per la instal·lació d’escales i cordes.

Quan el rocam proper a la mar no oferia un punt estable per a pescar, se solia col·locar una plataforma de canyís d’es d’on el pescador realitzava la seua tasca. Aquest tipus de pesqueres amb canyís són una singularitat antropològica i històrica de la comarca de la Marina Alta.

Aquestes pesqueres en les quals s’habilitava un canyís per a pescar tenien també habilitats uns refugis fets aprofitant algun recer, covanca o espluga que la geomorfolgia oferia a prop del punt des d’on es penjava el canyís.

Es pescava durant les nits d’hivern, especialment, des de desembre fins a les acaballes de febrer o entrat març. S’utilitzava un focus de llum per tal d’atraure els peixos cap al punt de pesca i que foren de fàcil captura. Antigament, per a fer llum s’empraven torxes i fusta de pi que cremava en casses d’escaldar; més contemporàniament s’utilitzaren fanals de carbur i gas butà. 

Les espècies més capturades i apreciades eren les sépies i els calamars, que a l’hivern s’arrimen a la costa per a la reproducció. No obstant això, hi havia moltes altres espècies comunes que formaven part del ranxo dels pescadors.

Pescar amb llum , s’anomena anar a l’encesa. El fet de pescar fent llum a les pesqueres de cingle també rep les denominacions d’anar a la llum i anar a la passa, perquè s’anava amb la intenció de matar el peix que està de pas. Els hòmens que anaven s’anomenaven  enceseros o passeros.

Pesquera El Paller. Podeu apreciar la complexitat d’algunes pesqueres pel que fa als acessos i com l’enginy dels pescadors ho resol amb elements naturals a base de troncs, branques per a fer escales, cordatges i altres elements.

Pesquera de l’Àguila. En el moment en què es va fer la foto s’hi podien veure les restes d’un canyís vell, escales i el refugi fet de rajoles.

Pesquera El Racó.En el moment de la foto es podia veure el darrer canyís utilitzat i restes del refugi tot just després que el pescador ja deixara d’anar-hi més. Hui dia està abandonada i només queden algunes restes visibles.

Pesquera de la Cala del Moraig. Pesquera més moderna amb el punt de pesca fet amb rajoles, pedres i formigó. Tenia unes ecales de metall per accedir-hi que hui dia han desaparegut pels embats dels temporals.

Responsable del tractament: Toni Barber, Finalitat del tractament: Gestió i control dels serveis oferts a través de la pàgina web i contacte amb l'usuari. Legitimació: Per consentiment exprés, Destinataris: No se cediran les dades, excepte per elaborar comptabilitat o obligació legal, Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les dades, sol·licitar-ne la portabilitat, oposar-se al tractament i sol·licitar-ne la limitació, Procedència de les dades: El Propi interessat, Informació Adicional: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra Política de Privacitat.
Translate »